Održan skup “Stare i rijetke rukopisne knjige” u Tuzli

Međunarodni naučni skup Stare i rijetke rukopisne knjige gdje su i koliko učimo i koristimo stoljetno knjižno blago, organizovala je JU Specijalna biblioteka Behram-beg u Tuzli, a isti je trajao 17. i 18. 12.2018. godine. Ovim dvodnevnim naučnim skupom Biblioteka obilježava 25 godina rada.

Naučni skup je otvorio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je uručio vakufnamu prof. dr. Omeru Nakičeviću. Dr. Naličević je ovoj biblioteci poklonio 2454 monografske i 1868 serijskih publikacija. Tokom dva dana trajanja Međunarodnog skupa, u tri sesije prisutni su imali prilike čuti 13 izlaganja o književnim fondovima, sakupljanju i čuvanju starih knjiga, rukopisnim zbirkama, prepisivačkoj djelatnosti, raritetnim rukopisima i knjigama i drugim temama. Posjetioci su imali priliku pogledati i izložbu rukopisa i starih knjiga gdje su izložene knjige na perzijskom, arapskom i bosanskom jeziku, među kojima je i Đulistan hafiza Sadija Širazija iz 1668. godine.

Ispred Arhiva TK, sa radom na temu “Rukopisi i raritetne knjige Arhiva Tuzlanskog kantona” u radu skupa uzeli su učešća Nijaz Brbutović, vd direktor Arhiva TK i Adnan Tinjić.