Najava Svečane akademije povodom 60. godina Arhiva TK

JU Arhiv Tuzlanskog kantona Tuzla, ove godine obilježava 60. godišnjicu uspješnog rada i postojanja. Shodno tome, Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika TK Tuzla su u godini jubileja, realizirali niz stručnih, kulturnih, obrazovnih, naučno-istraživačkih i izdavačkih projekata. Do kraja 2014. godine, planirana je realizacija svečane akademije, u sklopu koje će, između ostaloga biti upriličena i dodjela zahvalnica i priznanja, istaknutim ustanovama i pojedincima. Svečana akademija će se održati 11. decembra 2014. godine, u Kongresnoj sali hotela „Tuzla“, sa početkom u 13 sati.

plakat

 PROGRAM SVEČANE AKADEMIJE POVODOM OBILJEŽAVANJA 60. GODIŠNJICE ARHIVA TUZLA

  1.  Dokumentarni film o 60. godišnjici Arhiva. U sklopu obilježavanja bit će održano prigodno izlaganje na temu osnivanja i uspješnog djelovanja Arhiva, njegovo stasavanje, rezultati, itd., nakon čega će uslijediti 15-minutni film o Arhivu.
  2.  Predstavljanje publikacije „Biobibliografija zaposlenika Arhiva Tuzla 1954-2014“.
  3.  Dodjela zahvalnica i priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima. Zahvalnice će biti dodijeljene kolektivima i pojedincima       koji su na bilo koji način pomogli, podržali ili unaprijedili djelatnost Arhiva, radili na afirmaciji arhivske djelatnosti, te arhivske građe, a priznanja istaknutim arhivskim stručnjacima, koji su u stručnom, naučnom i drugom pogledu doprinijeli uspješnom radu Arhiva.
  4.  Otvorenje izložbe pod nazivom „Bogatstvo Arhiva Tuzla – Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“, na kojoj će biti predstavljeni arhivski fondovi i zbirke Arhiva TK, proglašeni nacionalnim spomenicima BiH. Na taj način će se dodatno skrenuti pažnja na značaj arhivske građe kao nacionalnog kulturnog blaga, ali i na rezultate Arhiva na planu zaštite arhivske građe u proteklom 60-godišnjem periodu.

U sklopu obiljažavanja 60. godišnjice Arhiva, te obilježavanja Dana arhivske službe Bosne i Hercegovine, JU Arhiv TK Tuzla i Društvo arhivskih zaposlenika TK Tuzla, planiraju održavanje okruglog stola pod nazivom „Prvi svjetski rat u historijskim izvorima“. Na taj način se želi dodatno skrenuti pažnja stručne, naučne javnosti ali i cijele drušvene zajednice, na značaj arhiva, u institucionalnom smislu zaštite arhivske građe, kao memorije društva i države. Okrugli sto će biti održan 17. decembra 2014. godine, sa početkom u 11. sati u galerijskom prostoru JU Arhiv TK Tuzla.

Organizatori navedenih programskih sadržaja su: JU Arhiv Tuzlanskog kantona Tuzla i Društvo arhivskih zaposlenika TK Tuzla.